یکی از معاونان سازمان محیط زیست ایران وضعیت کنونی دریاچه ارومیه را «خطرناک» توصیف کرده و هشدار داده است که اگر «اقدامی عاجل، جدی و ملی» در مورد این دریاچه انجام نشود، توفان و غبار نمک ناشی از خشک شدن آن تا استان تهران به راه خواهد افتاد.
اصغر محمدی فاضل، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ایران، با اشاره به افت شدید سفره آب زیرزمینی در محدوده دریاچه ارومیه گفته است: «در حال ایجاد یک فاجعه ملی زیستمحیطی هستیم.»
او اضافه کرد که در گزارشهایی به «مقامات کشور» هشدار داده شده است که در صورت ادامه وضعیت کنونی دریاچه ارومیه، در منطقه توفان نمک به راه خواهد افتاد.
او گفت: «توفان نمک را در حوزه استان آذربایجان شرقی بسیار محتمل میدانیم و حتی گستره آن را تا مرزهای غربی استان تهران پیشبینی میکنیم.»
آقای فاضل اضافه کرد: «احتمال رسیدن غبار نمک به استان زنجان به صورت جدی است و استانهای البرز و تهران هم در معرض خطر سونامی نمک هستند.»
نزدیک به یک سال پیش نیز یکی از مدیران ارشد سازمان محیط زیست ایران درباره احتمال «بارش ۱۰ میلیارد تن نمک» در مناطق غربی این کشور هشدار داده بود.
گزارش شده است که در تجربهای مشابه، به دنبال خشک شدن تالاب هامون در شرق ایران در سال ۱۳۸۹ جریان باد شدید ذرات شن، ماسه و مواد آلی را از محدوده تالاب به شهر زابل منتقل کرد و به تدریج زمینهای اطراف این شهر به شورهزار تبدیل شدند.
این نگرانی وجود دارد که در صورت ادامه روند کنونی خشک شدن دریاچه ارومیه، سرنوشت مشابهی در انتظار ساکنان شهرها و روستاهای نزدیک این دریاچه باشد.
دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه داخل ایران و دومین دریاچه بزرگ آب شور جهان خوانده میشود.
حقآبه کم
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ایران توضیح داده است که باید سالانه ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب به عنوان حقآبه دریاچه ارومیه در نظر گرفته شود، ولی «این میزان در سالهای گذشته تامین نشده» و کسری آب دریاچه به تدریج افزایش پیدا کرده است.
او میزان کسری آب کنونی دریاچه ارومیه را نزدیک به ۲۴ میلیارد مترمکعب اعلام کرد و گفت: حتی اگر ۳ میلیارد مترمکعب حقآبه امسال را دریافت کنیم، باز کسری آب دریاچه جبران نمیشود.
به گفته آقای فاضل، اقداماتی همچون رهاسازی آب از سدهای مخزنی، حذف برداشتهای غیرمجاز و چاههای غیرقانونی در حوزه دریاچه ارومیه و لایروبی مسیرهای انتقال آب به این دریاچه میتواند به بهبود شرایط آن کمک کند.
او همچنین هشدار داد که با وجود شرایط کنونی دریاچه ارومیه، وزارت نیروی ایران همچنان موضوع مطالعه سدهای جدید را در دستور کار دارد.
پیش از این به نقل از مقامات ارشد سازمان محیط زیست ایران گزارش شده بود که به دنبال بارندگی ماههای گذشته، سطح آب دریاچه ارومیه افزایش پیدا کرده است. با این حال، آقای فاضل گفت که با آنکه سال آبی ۹۰-۹۱ «بهترین سال نسبت به سنوات گذشته» بود، تا امروز هنوز ۶۰ درصد حقآبه امسال دریاچه ارومیه باقی مانده است.
مهرنگ دوستی رضایی، از مدیران ارشد آب استان آذربایجان غربی نیز امروز به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت که سطح آب دریاچه ارومیه در اردیبهشت ماه اندکی افزایش یافت، ولی در مدت دو ماه گذشته ۳۵ سانتیمتر کم شد.
او اضافه کرد: با توجه به آغاز فصل کشاورزی، میزان برداشت از آبهای زیرزمینی حوضه دریاچه ارومیه افزایش یافته است.
او گفت که حتی اگر تمام آب پشت سدهای احداث شده روی روخانههای منتهی به دریاچه ارومیه، وارد این دریاچه شود، باز هم کمبود آب آن جبران نخواهد شد.
آقای دوستی رضایی گفت که «جبران تمام آب تبخیرشده دریاچه نیازمند پروسه زمانی چندین ساله است و نباید انتظار داشت دریاچه به زودی تمام آب از دست رفته خود را به دست آورد.»
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder